VIKTIG! NETTVETT! (FOR FORELDRE)

"Er det så lurt å legge ut dette på internett?" har du sikkert hørt utallige ganger, som ungdom eller ung voksen. Det er fint med gode råd, og noen ganger er man også nødt til å innfinne seg med at; "nei, det var kanskje ikke så lurt." Du slettet innlegget og tenker deg om en ekstra gang neste gang du vil legge ut noe. Ja da mamma. Du hadde rett. 

 

SOSIALE MEDIER OG FASADE MED BLOMSTER PÅ

Du blir eldre. Nå er du 22 år. Foreldrene dine er også på Facebook, Snapchat og Instagram. Moren din deler hyppige ordtak om hvor stolt hun er av ungene sine. Slike lyseblå og rosa fra sider som "Kloke visdomsord" med blomsterkant i rundt. Du brekker deg litt innvendig, men du lar det passere. Sånn har verden blitt. Fasade. Alt dreier seg om fasade. Selv om du vet mora di er glad i deg, hvorfor har hun en trang til å dele dette for de 1043 gode "vennene" sine på sosiale medier? Kan hun ikke bare si det til deg? Hun er også ukritisk i forhold til tester på sosiale medier, og har flere ukentlige innslag fra NAMETEST hvor hun kan finne ut hvilken superstjerne hun ligner på (en hvit Tina Turner på en dårlig dag, til info), eller hvem som er hennes sjelevenn enda i 2025. Uansett, kloke visdomsord med blomster rundt eller spådommer fra NAMETEST, det er enda verre med hennes ekte sjelevenn; din far.

OFFENTLIGE INNLEGG DIREKTE FRA LIVETS HARDE SKOLES MØNSTERELEV

Faren din stemmer FrP. Det gjør han klart for hele verden. Han har også et snev av rasistiske holdninger uten at han helt forstår det selv. Han tror nemlig det dreier seg om politikk. Lenger opp på sida hans ser du at han er utdannet ved Livets harde skole. og innleggene på veggen hans handler stort sett om det å være mot innvandring. "Folkebevegelse mot innvandring" er favoritt-sida hans på Face. Du skjemmes fra innerst i hjerterota til ut i verdensrommet, uten at det har noen effekt på han. 

 

Alt på siden hans står som offentlig, til tross for at du har tilbudt deg å endre dette for han. "Neida, jeg står for alt jeg mener. Ingen grunn til å skjule noe, for noen." Det betyr at innleggene hans som inneholder et snev av rasistiske holdninger er like offentlige som familiebildene han har lagt ut. Det betyr også at bildene er åpen for resten av nett-trollene som kommenterer under ymse nyhetsartikler fra TV2-nyhetene på Facebook. Enhver idiot som vil, kan gå inn på sida hans og finne konfirmasjonsbildene av deg og ellers diverse familiebilder der du er avbildet. At det byr deg i mot, har heller ikke så mye å si. At elevene i klassen din på ungdomsskolen besto av 20% innvandrere, og at noen av dem var og fremdeles (til tross for at din far er Adolf Hitler jr.) er dine nærmeste venner - har heller ikke noe å si. Livets harde skole hadde tydeligvis ikke basic forståelse for ulike kulturer og religioner som en del av pensum. Livets harde skole avlet frem drittsekker, det er det eneste du er sikker på når det gjelder den karen. Du har sett deg så lei av den ensformige veggen hans på Facebook at du skjuler hele han fra nyhetsoppdateringene. 

 

TROFASTE VENNER

Legger vi sammen disse to foreldrene - som prøvde å printe inn nettvett i skallen din i ungdomsårene - sine venner (sett bort fra han faren som deler med hele verden) så når hver eneste deling ut til 1493 venner. Hvert likerklikk kan nå ut til 1493 venner! Tenker vi da på disse "vennene" med egne "venner" på Facebook som i tillegg har sine egne vennelister, så kan vi mangedoble antallet mennesker som dette når ut til. Og de er slettes ikke kritiske til hvem de har på vennelista si. Neida. Nettopp denne problemstillinga kjenner jeg flere har med tanke på sine foreldre:

Jeg kjenner forresten ei som har en eks. Hun har hatt flere ekser, men det er spesielt denne ene eksen som ikke behandlet henne særlig bra som de fortsatt har på vennelista si. Selv om foreldrene hennes vet at denne eksen både har truet henne med kniv, slått henne, og kalt henne mange stygge ting gjennom nesten 6 år så har begge foreldrene hennes, - eksen som slo henne, satan selv - fortsatt som venn på Facebook? Selv om hun politianmeldte vedkommende, og statusen hans gikk fra mistenkt til siktet fra politiets side og hun har vært åpen til dem om forholdet. Ikke nok med det. Ja, selv om - de liker fortsatt både bilder og innlegg på siden hans på Facebook og Instagram. Treffer de han på butikken, stopper de og prater med han. Kan du forstå? Hvor mange når det ut til at de, foreldrene hennes, "liker" profilbildet hans, og hvordan ser det ut utad, når "alle" får tak i hva alle trykker "liker" på? Tenker ikke disse fasadeorienterte foreldrene på det og hvilke signal det sender ut til resten av verden?  

 

Så, kjære foreldre: Hvor er nettvettet deres? HVOR ER VETTET? Del dette og hjelp oss å spre budskapet om nettvett til de som burde vite alt om det: Foreldrene.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar